Bloggen vanaf de ijskap. Ieder berichtje legt tienduizenden kilometers af!

Lees de blogs en artikelen terug

Inmiddels is het fysieke deel van onze expeditie ten einde. Op woensdag 20 september 2023 bereikten we veilig Point 660 en voltooiden daarmee een succesvolle oversteek van de Groenlandse ijskap. Voor het eerst in vijfentwintig jaar als volledig Nederlands team. Een tocht met fink wat tegenslagen in de logistiek, een teamlid dat moest opgeven, storm, materiaalpech maar bovenal doorzettingsvermogen.

Henk-Jan verwoorde het prachtig: een vakantie die eindigt. Een expeditie niet, die draag je de rest van je leven met je mee en verandert je. Daarom kun je op deze pagina eenvoudig de links vinden naar de blogs en artikelen teruglezen.

Natuurlijk kun je ook gewoon nog doneren. Ben je nog lang niet verzadigd? Bezoek dan een lezing of neem contact met mij op om samen een lezing op maat vorm te geven.

Dagelijkse blog op Polarsteps

Vrijwel dagelijks lees je hoe het met ons gaat in mijn persoonlijke blog op Polarsteps.

Achtergrondartikelen op deze site

Een paar keer per week een interessant artikel! Over onze voeding, de grote boodschap, DYE2 en meer.

Lees het blog van Henk-Jan

Onze gids Henk-Jan Geel houdt op zijn website ook een blog bij! Je luistert of leest het op de website van Arctic Adventure.


Achtergrondartikelen


Bloggen vanaf de ijskap. Ieder berichtje legt tienduizenden kilometers af!

Via Polarsteps volg je misschien al het blog van IceWish met de updates vanaf de ijskap. Maar.. hoe doen we dat! Er is immers geen bereik.

Lang leve ons satellietbaken, een Garmin inReach mini. Een wonder van techniek en een van onze levenslijnen naar de buitenwereld. Honderd gram en in staat om overal ter wereld onze positie te bepalen en door te sturen. Met als extra functie de mogelijkheid om korte berichtjes van 160 tekens te verzenden (en ontvangen).

Iedere avond (dat neem ik mij nu voor, dit blogbericht is voor vertrek geschreven) type ik in mijn slaapzak een tekstje op mijn smartphone. Dat deel ik op in segmenten van 160 tekens die per segment verstuurd worden als genummerd bericht. De inReach is via bluetooth aan mijn telefoon verbonden, stuurt ieder berichtje naar een iridium-satelliet voor communicatie bijna 800 kilometer boven ons in de ruimte.

Die satelliet stuurt het berichtje, eventueel via andere satellieten in het netwerk, door naar een grondstation in Alaska of op Spitsbergen. Van daaruit wordt het berichtje naar een server van Garmin en mijn Duitse provider voor satellietcommunicatie gestuurd. Die maakt van ieder berichtje een e-mail aan Jeroen, John en Cynthia in Nederland of op Curacao. Het berichtje gaat dus van een graad of 20 onder nul naar een graad of 30 boven nul. Gelukkig hebben bits en bytes daar geen last van.

Jeroen, John en Cynthia zijn dus de sleutel: deze drie helden krijgen voor een Polarsteps berichtje van 1300 tekens (dat is het aantal tekens tot hier in dit bericht!) dus maar liefst 8 e-mails! Een van hen logt in op Polarsteps, neemt de locatie waar wij op dat moment zijn over en plakt de teksten uit al die mailtjes onder elkaar om het te publiceren. Ik ga dus proberen om niet te lang van stof te zijn, dat scheelt hen weer werk.

Tot slot heeft de inReach nog een heel prettige functie. Zie je het rode knopje op de zijkant? In nood kunnen we via die knop alarm slaan zodat er een redding op gang kan komen. De nieuwste generatie smartphones begint dit soort techniek nu ook te ondersteunen: alarm slaan als je geen bereik hebt. Wel zo veilig!

Wil je ons een extra warm gevoel geven als wij op de ijskap zijn? Dat kan: jouw donatie aan de Make-a-Wish foundation maak je ook eenvoudig via www.icewish.nl.

Het volgende blog lees je op dinsdag 29 augustus, ik vertel je dan hoe we zo min mogelijk proberen te doen en onze dagelijkse routine.


Wees gerust: ik heb niet ineens wel bereik op de ijskap. Dit blog is voor vertrek geschreven en wordt automatisch gepubliceerd.Volgen

IceWish vermelden op sociale media? Gebruik #IceWish2023

Lezen hoe het ons vergaat doe je op Polarsteps!


Naar donatiepagina