312 kilometer rechtdoor alstublieft. En op koers graag!

Lees de blogs en artikelen terug

Inmiddels is het fysieke deel van onze expeditie ten einde. Op woensdag 20 september 2023 bereikten we veilig Point 660 en voltooiden daarmee een succesvolle oversteek van de Groenlandse ijskap. Voor het eerst in vijfentwintig jaar als volledig Nederlands team. Een tocht met fink wat tegenslagen in de logistiek, een teamlid dat moest opgeven, storm, materiaalpech maar bovenal doorzettingsvermogen.

Henk-Jan verwoorde het prachtig: een vakantie die eindigt. Een expeditie niet, die draag je de rest van je leven met je mee en verandert je. Daarom kun je op deze pagina eenvoudig de links vinden naar de blogs en artikelen teruglezen.

Natuurlijk kun je ook gewoon nog doneren. Ben je nog lang niet verzadigd? Bezoek dan een lezing of neem contact met mij op om samen een lezing op maat vorm te geven.

Dagelijkse blog op Polarsteps

Vrijwel dagelijks lees je hoe het met ons gaat in mijn persoonlijke blog op Polarsteps.

Achtergrondartikelen op deze site

Een paar keer per week een interessant artikel! Over onze voeding, de grote boodschap, DYE2 en meer.

Lees het blog van Henk-Jan

Onze gids Henk-Jan Geel houdt op zijn website ook een blog bij! Je luistert of leest het op de website van Arctic Adventure.


Achtergrondartikelen


312 kilometer rechtdoor alstublieft. En op koers graag!

Zo rond dit moment zouden we op het punt moeten zijn dat we koers zetten naar DYE2 (waarover in een later blog meer!). Een enorme verlaten radarstation van de Amerikaanse luchtmacht en het enige bouwsel dat we onderweg tegenkomen. Niet te missen, zou je denken.

Welkom op Groenland. Hier is niets 'normaal' of 'standaard'. Een kompas wijst naar het magnetische noorden, niet naar de 'noordpool' zoals velen denken. De hoek waarin die locaties ten opzichte van elkaar verschillen verandert door de enorme afstand die we afleggen onderweg. Het is namelijk 312 kilometer skiën, ofwel ruim twee weken.

Daarom passen we onderweg de afwijking telkens een beetje aan. Doen we dat niet, dan missen we DYE2 op een tiental kilometers afstand. Een bizarre gedachte in een bizarre omgeving. Als ik rond het moment dat jij dit leest naar het noorden kijk, gaat het eindeloze ijslandschap nog 1800 kilometer door. We zijn dus behoorlijk op onszelf. Een Noorse expeditie van Borge Ousland is een aantal dagen voor ons vertrokken maar skiën naar Nuuk, waardoor zij ook straks op honderden kilometers afstand van ons zijn.

Zoals ik het al vaak heb verwoord: vijf mensen op een eindeloze massa van ijs, honderden kilometers van alles en iedereen verwijderd. Normaliter had ik vandaag in de dinsdag-file naar Amsterdam gestaan op naar een werkomgeving met tienduizenden mensen binnen de afstand die wij per uur nu afleggen. 

Verder weg van je normale leven dan dit kun je niet zijn.


Wil je ons een extra warm gevoel geven als wij op de ijskap zijn? Dat kan: jouw donatie aan de Make-a-Wish foundation maak je ook eenvoudig via www.icewish.nl.

Het volgende blog lees je op zaterdag 26 augustus, ik vertel je dan hoe het blog op Polarsteps eigenlijk tot stand komt zo ver van alles vandaan.


Wees gerust: ik heb niet ineens wel bereik op de ijskap. Dit blog is voor vertrek geschreven en wordt automatisch gepubliceerd.Volgen

IceWish vermelden op sociale media? Gebruik #IceWish2023

Lezen hoe het ons vergaat doe je op Polarsteps!


Naar donatiepagina