Een.. pulwatte?

Lees de blogs en artikelen terug

Inmiddels is het fysieke deel van onze expeditie ten einde. Op woensdag 20 september 2023 bereikten we veilig Point 660 en voltooiden daarmee een succesvolle oversteek van de Groenlandse ijskap. Voor het eerst in vijfentwintig jaar als volledig Nederlands team. Een tocht met fink wat tegenslagen in de logistiek, een teamlid dat moest opgeven, storm, materiaalpech maar bovenal doorzettingsvermogen.

Henk-Jan verwoorde het prachtig: een vakantie die eindigt. Een expeditie niet, die draag je de rest van je leven met je mee en verandert je. Daarom kun je op deze pagina eenvoudig de links vinden naar de blogs en artikelen teruglezen.

Natuurlijk kun je ook gewoon nog doneren. Ben je nog lang niet verzadigd? Bezoek dan een lezing of neem contact met mij op om samen een lezing op maat vorm te geven.

Dagelijkse blog op Polarsteps

Vrijwel dagelijks lees je hoe het met ons gaat in mijn persoonlijke blog op Polarsteps.

Achtergrondartikelen op deze site

Een paar keer per week een interessant artikel! Over onze voeding, de grote boodschap, DYE2 en meer.

Lees het blog van Henk-Jan

Onze gids Henk-Jan Geel houdt op zijn website ook een blog bij! Je luistert of leest het op de website van Arctic Adventure.


Achtergrondartikelen


Een.. pulwatte?


Een pulka dus, een slee voor het vervoeren van materialen. De meest gestelde vraag tijdens trainingen is waarom ik banden sleep. Het antwoord is simpel: in de poolgebieden is een pulka de prettigste optie om uitrusting te vervoeren.

Pulka’s zijn er in alle soorten en maten. Grote expeditie pulka’s glijden iets beter maar zijn vrij log. Leeg wegen ze al een kilo of 9. Wij kiezen voor betrekkelijk eenvoudige model van Snowsled. Die liggen al op Groenland en worden dit voorjaar gebruikt door een andere expeditie. Zo brengen we de honderden kilo's vracht die we verschepen weer een stukje terug.

Sleepsystemen variëren van stangen tot touw. Wij kiezen voor touw. Het is lichter, omdat Groenland relatief vlak is bieden stangen die in heuvels iets prettiger zijn geen voordeel. Door met een touw te werken blijf je ook tijdens pauzes gewoon verbonden met de pulka. Dat scheelt weer handelingen!
Volgen

IceWish vermelden op sociale media? Gebruik #IceWish2023

Lezen hoe het ons vergaat doe je op Polarsteps!


Naar donatiepagina