Blog nummer twee (wees gerust, we houden het netjes!)

Lees de blogs en artikelen terug

Inmiddels is het fysieke deel van onze expeditie ten einde. Op woensdag 20 september 2023 bereikten we veilig Point 660 en voltooiden daarmee een succesvolle oversteek van de Groenlandse ijskap. Voor het eerst in vijfentwintig jaar als volledig Nederlands team. Een tocht met fink wat tegenslagen in de logistiek, een teamlid dat moest opgeven, storm, materiaalpech maar bovenal doorzettingsvermogen.

Henk-Jan verwoorde het prachtig: een vakantie die eindigt. Een expeditie niet, die draag je de rest van je leven met je mee en verandert je. Daarom kun je op deze pagina eenvoudig de links vinden naar de blogs en artikelen teruglezen.

Natuurlijk kun je ook gewoon nog doneren. Ben je nog lang niet verzadigd? Bezoek dan een lezing of neem contact met mij op om samen een lezing op maat vorm te geven.

Dagelijkse blog op Polarsteps

Vrijwel dagelijks lees je hoe het met ons gaat in mijn persoonlijke blog op Polarsteps.

Achtergrondartikelen op deze site

Een paar keer per week een interessant artikel! Over onze voeding, de grote boodschap, DYE2 en meer.

Lees het blog van Henk-Jan

Onze gids Henk-Jan Geel houdt op zijn website ook een blog bij! Je luistert of leest het op de website van Arctic Adventure.


Achtergrondartikelen


Blog nummer twee (wees gerust, we houden het netjes!)

Blog nummer twee? Je hebt er toch al heel wat gepost. Dit blog gaat dan ook over 'nummer twee', de grote boodschap. Wees gerust: we houden het netjes (want hygiene is op de ijskap extreem belangrijk). En.. de kleine boodschap kan minstens net zo lastig zijn.

Het is de meest gestelde vraag die ik krijg nadat mensen van de schok bekomen zijn en horen van de expeditieplannen: hoe ga je in vredesnaam je toiletgang doen. Het logische antwoord is: snel en zuinig. 


Ook toiletpapier hebben we maar beperkt mee. Ieder teamlid heeft daarin zo zijn of haar eigen voorkeur. Een is superzuinig met 1 ingeschatte toiletrol voor een maand, ik gok op drie rollen. Daarnaast nog een lading vochtige doekjes en bij niet al te felle kou een frisse hand sneeuw. Qua techniek: iedereen die wel eens in Frankrijk geweest is kent de hurkzit en dat is op de ijskap niet anders. Gelukkig heb ik een broek met ritsen langs de volledige zijkant. Door die naar beneden te ritsen tot de knie en de flap tussen de benen te klemmen ontstaat een soort windbreker.

Toiletpapier zit in waterdichte zakjes. De kern heb ik uit de rol gehaald waardoor een rol ontstaat die je van binnenuit kunt gebruiken. Met wanten in een sneeuwbui met wind een paar velletjes afrollen is niet heel handig. Gebruikt toiletpapier nemen we overigens gewoon weer mee in onze sledes. Daarvoor heb ik een simpele waterdichte zak van IKEA. 

Voor de toiletgang hebben we een speciaal rood gemarkeerde sneeuwschep mee. Zo voorkomen we dat we per ongeluk met die schep ook sneeuw scheppen die we smelten. Na afloop desinfecteren we onze handen met alcoholgel.

Ook de kleine boodschap (plassen) kan een uitdaging zijn. Als man zijnde heb ik gelukkig een gulp in de expeditiebroek, maar het is nogal een gedoe om met handschoenen aan te plassen. Zeker in felle kou is dan ook de hurkzit fijner. In de nacht is er altijd nog de optie van de plasfles. In aanloop naar de expeditie verschillen we daarover van mening, ik ga proberen het te vermijden. Maar bij gierende kou (dus grotere risico's op bevriezing) dan toch maar wel.

Naast de sanitaire gang is hygiene superbelangrijk. Een infectie kan grote problemen veroorzaken. Daarom ook een lading vochtige doekjes (50 stuks in totaal) in kleine pakjes die ik warm op het lichaam kan dragen voor gebruik. De bil- en schaamstreek hebben voorrang als infectiegevoelige plaatsen. Door de lange dagen, geen mogelijkheid tot wassen en schuring van benen en billen tijdens het skiĆ«n krijgen die voorrang boven andere delen van het lijf.


Wil je ons een extra warm gevoel geven als wij op de ijskap zijn? Dat kan: jouw donatie aan de Make-a-Wish foundation maak je ook eenvoudig via www.icewish.nl.

Het volgende blog lees je op woensdag 13 september en gaat over hoe ik verwacht van de ijskap af te komen en wat ik waarschijnlijk het meest gemist heb. Een toilet en douche staat zeker hoog in dat lijstje!


Wees gerust: ik heb niet ineens wel bereik op de ijskap. Dit blog is voor vertrek geschreven en wordt automatisch gepubliceerd.Volgen

IceWish vermelden op sociale media? Gebruik #IceWish2023

Lezen hoe het ons vergaat doe je op Polarsteps!


Naar donatiepagina