Een normale dag: zo min mogelijk doen! En wat je doet goed overdenken.

Lees de blogs en artikelen terug

Inmiddels is het fysieke deel van onze expeditie ten einde. Op woensdag 20 september 2023 bereikten we veilig Point 660 en voltooiden daarmee een succesvolle oversteek van de Groenlandse ijskap. Voor het eerst in vijfentwintig jaar als volledig Nederlands team. Een tocht met fink wat tegenslagen in de logistiek, een teamlid dat moest opgeven, storm, materiaalpech maar bovenal doorzettingsvermogen.

Henk-Jan verwoorde het prachtig: een vakantie die eindigt. Een expeditie niet, die draag je de rest van je leven met je mee en verandert je. Daarom kun je op deze pagina eenvoudig de links vinden naar de blogs en artikelen teruglezen.

Natuurlijk kun je ook gewoon nog doneren. Ben je nog lang niet verzadigd? Bezoek dan een lezing of neem contact met mij op om samen een lezing op maat vorm te geven.

Dagelijkse blog op Polarsteps

Vrijwel dagelijks lees je hoe het met ons gaat in mijn persoonlijke blog op Polarsteps.

Achtergrondartikelen op deze site

Een paar keer per week een interessant artikel! Over onze voeding, de grote boodschap, DYE2 en meer.

Lees het blog van Henk-Jan

Onze gids Henk-Jan Geel houdt op zijn website ook een blog bij! Je luistert of leest het op de website van Arctic Adventure.


Achtergrondartikelen


Een normale dag: zo min mogelijk doen! En wat je doet goed overdenken.

Wacht even, zo min mogelijk doen? Je gaat op expeditie toch? Dat klopt, onderdeel daarvan is handelingen minimaliseren en zo efficiënt mogelijk zijn. Want alles kost energie en die moet je meenemen in de vorm van voedsel. Of tijd, die je soms niet hebt in lastige omstandigheden. Daarnaaast voer je veel handelingen uit met handschoenen of wanten aan en dat is soms extreem lastig.

Hoewel onze sledes gevuld zijn met een enorme lading spullen, nemen we bijvoorbeeld maar twee zaken mee de tent in: een arctic bedding en een tenttas.

Een Arctic bedding is een soort matrasvormige zak die bovenop je slee gaat. In de arctic bedding bewaar je je thermosflessen, handschoenen, donsjas, alles wat je gedurende de dag nodig hebt.

Het scheelt dagelijks opproppen van de slaapzak (die daardoor meteen gereed is en op volle dikte) en oprollen van de matjes. Dit scheelt minstens 30 minuten per overnachting. De kleine en ultralichte tenttas bevat je verzorgingsspullen, wat kleding en klein materiaal. En eten voor twee dagen! Stel: morgen heb je sneeuwstorm, dan hoef je niet perse naar buiten. 

Het merendeel van de voorraad blijft in je slee. Je gaat er immers de volgende dag toch weer mee op pad. Waarom dan alles in en uitladen? Gestolen wordt het niet..

Zo kijk je naar ieder detail van het dagritme, check je handelingen thuis al met wanten aan en bedenk je wat je allemaal kunt minimaliseren:

  • Tentstokken: 1x in het midden uitklikken en in de tent laten zitten. Scheelt bij 2x 4 stokken (dubbel uitgevoerd) 160 handelingen per overnachting en voorkomt beschadigingen
  • Touwtjes aan iedere rits in je uitrusting, zodat ze met wanten goed bedienbaar zijn
  • Je stopmomenten vooraf doorlopen. Dus niet ineens stil staan, maar plannen wat je gaat doen in 10 minuten.
  • Per ski verplaatsen in plaats van op sneeuwschoenen: op ski's slof je een beetje over de sneeuw, je hoeft je voeten niet op te tillen. Dat scheelt bakken met energie.

Al dit soort details zijn belangrijk, onze expeditie is dus niet alleen fysiek een uitdaging.

Ons normale ritme bestaat uit om 0700 uur wakker worden. Ontbijt heb je de avond vooraf al in een thermomok gedaan. Heet water van de vorige dag giet je erbij op. Daarna aankleden waarna het ontbijt klaar is. Ondertussen nog wat extra sneeuw smelten en water dat nog in de thermosflessen zit weer opwarmen. De liter water die je in een fles mee hebt genomen als kruik is je drink- en tandenpoetswater. Iedereen gaat met twee liter heet water op pad, het rantsoen voor de dag.

Om 0800 uur starten we met afbreken van het kampement nadat we natuurlijk bekeken hebben of het überhaupt veilig is om verder te gaan. Iedere dag maken we die afweging op basis van de temperatuur en wind.

Om 0900 uur vertrekken we. We skiën circa 10 uur per dag met ieder uur 10 minuten (bij goed weer) of 5 minuten (bij slecht weer) pauze. Tijdens de pauzes plas, eet en drink je en controleer je of je koers nog klopt.

Als het weer goed is, skiën we langer. Niemand weet of het morgen 'gewoon' zal gaan of dat we met flinke tegenslagen qua weer of hoge ijsrichels te maken krijgen. Dus: als het goed gaat, ga je iets langer door.

Zodra we kamp maken, maakt een deel van het team een muur van sneeuwblokken die we uit de ondergrond zagen en steken als we storm verwachten. We verankeren de tent extreem goed. Meteen starten we met sneeuw smelten en soep maken zodat iedereen meteen iets warms binnenkrijgt. Daarna smelten we verder sneeuw, vullen de watervoorraad aan en maken eten. Dit ritme hanteren we iedere dag.

Wanneer we rustdagen hebben? Dat bepaalt Groenland: de dagen die qua weer te slecht zijn om veilig verder te gaan, worden rustdagen. Met een najaarsoversteek zijn dat er gemiddeld gezien genoeg.

Wil je ons een extra warm gevoel geven als wij op de ijskap zijn? Dat kan: jouw donatie aan de Make-a-Wish foundation maak je ook eenvoudig via www.icewish.nl.

Het volgende blog lees je op vrijdag 1 september, ik vertel je dan hoe we warme voeten houden.


Wees gerust: ik heb niet ineens wel bereik op de ijskap. Dit blog is voor vertrek geschreven en wordt automatisch gepubliceerd.



Volgen

IceWish vermelden op sociale media? Gebruik #IceWish2023

Lezen hoe het ons vergaat doe je op Polarsteps!


Naar donatiepagina